Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България ще получи 6 млн. евро помощ от Брюксел за справяне с мигрантската криза

Бойко БорисовБойко Борисов

България ще получи от Европейската комисия 6 млн. евро помощ за справяне с мигрантския натиск по границите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново, където беше, за да открие регионално депо за отпадъци край село Шереметя

Решението за финансовата помощ е дошло след телефонния разговор на Борисов с германския канцлер Ангела Меркел по-рано тази седмица, след който "почти всички" в Европейския съюз се обадили да му кажат, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. По информация от вицепремиера Румяна Бъчварова парите се очаквало да бъдат преведени още идната седмица.

"Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга - всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно - гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат", каза Борисов. По думите му от парите веднага ще бъдат покрити командировъчните на служителите, които осигуряват сигурността на границите. "Защото изнемогвам, а не искам да си спирам социалните програми", обясни премиерът. Той уточни, че е поискал всякаква помощ от Евросъюза - хора, техника, вертолети, а също и термокамери, "защото вече и армейската техника се износи".

Засега няма пряка опасност за българските граждани в резултат от мигрантския натиск, защото държавата полага огромни усилия, но всеки ден става все по тежко, каза Борисов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники