Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кристалина Георгиева е новият български кандидат за генерален секретар на ООН

Кристалина Георгиева и Ирина БоковаКристалина Георгиева и Ирина Бокова

България издига втори кандидат за поста генерален секретар на ООН - това ще бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева, съобщи в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

Министърът на външните работи Даниел Митов мотивира решението с негативната досега тенденция в представянето на кандидата ни Ирина Бокова и с необходимостта да се даде възможност на кандидат, който има по-сериозни шансове за този пост.

"Имайки предвид проведените индикативни гласувания в рамките на ООН, даващи някаква представа за шансовете на отделните кандидати, които в момента се състезават за поста генерален секретар на ООН, виждаме ясно и сме направили оценка на ситуацията. Досегашната ни номинация върви с негативна тенденция трета-пета-шеста. Българското правителството трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който по наша оценка има сериозни шансове да даде повече на източноевропейската група да има своят генерален секретар на ООН. Ротационният принцип е изключителен важен и ние държим на него. Ще търсим подкрепа от Източноевропейската група. Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към Кристалина Георгиева", обясни министър Митов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството счита, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура. / DarikNews.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники