Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за общ подход на страните от Източна Европа за привличане на повече инвестиции

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев

Постигането на по-висок икономически растеж и насърчаването на конкурентоспособността в Източна Европа изискват държавите от региона да следват общ подход за привличането на инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Будапеща на Срещата на високо равнище "Съживяване на растежа, конкурентоспособността и инвестициите". Събитието се провежда в рамките на Конференцията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) "Съживяване на растежа и инвестициите: Европейският съюз от Балтика до Средиземноморието".

Държавният глава призова за дългосрочно планиране на политиките, с които Европейският съюз да засили  своята конкурентоспособност в глобализиращия се свят и да отговори на икономическата криза, политическата нестабилност и социалното недоволство. "Трябва да насърчим доверието в ЕС, защото това е инвестиция във възможностите на Европа да се справя успешно като общност с предизвикателствата, пред които сме изправени", категоричен беше Росен Плевнелиев. Държавният глава призова да бъдат изтъквани не само затрудненията, но и успехите, постигнати от държавите от Източна Европа в процеса на европейска интеграция и открои постигнатата банкова и финансова стабилност и нарастването на БВП на България през последните 15 години.

Според президента, светът и Европа са в период на трансформация и в бъдеще създаването на успешни икономически модели ще зависи от способността на държавите и регионалните общности да се адаптират и да развиват индустриите на бъдещето и иновациите. "За мен поуката от днешната икономическа криза е, че от значение е качеството, а не количеството. Адекватният отговор на икономическата криза е в увеличаване на качествените инвестиции в образованието, което ще ни позволи да моделираме бъдещето, като насърчим отраслите, които създават висока добавена стойност", посочи още държавният глава.

Бързото развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии в България и в Източна Европа беше посочено от президента Росен Плевнелиев като успешен пример за способността да се създават високоплатени работни места и за привличането на нови инвестиции. В България секторът на информационните и комуникационните технологии бележи среден годишен ръст от 10 на сто, а броят на заетите в сектора нараства с 5 на сто годишно.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.