Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зимните гуми вече са задължителни, младите шофьори карат със стикер

Зимните гуми вече са задължителни, младите шофьори карат със стикер

От 15 ноември до 1 март шофьорите ще са длъжни да карат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми, чийто протектор е равен или по-голям от 4 мм. Досега протекторът беше 1,6 мм. Това стана след като депутатите приеха изменение в Закона за движение по пътищата (ЗДП) на второ четене днес.

Компромисният вариант беше избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани, тъй като в някои части на България зимата е по-мека.

Идеята бе на Цветомир Михов (ГЕРБ) и бе подкрепена от 76 народни представители, а трима се въздържаха. Първоначалният вариант на транспортната комисия бе при сняг или лед да се кара с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми с вериги. Той обаче доведе до спорове между депутатите от ГЕРБ.

На днешното заседание депутатите приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване. Участниците в така наречените гонки са заплашени с лишаване от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение и съответно 3 години и 5 хиляди лева при рецидив.

Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори. На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж.

Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач. / Actualno.com

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники