Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Чужденци, разкрили 10 работни места у нас, с право на постоянно пребиваване

Чужденци, разкрили 10 работни места у нас, с право на постоянно пребиваванеснимка: bnr.bg

Спрямо лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в страната се въвежда изискване за разкриване на 10 работни места на пълно работно време. Това се казва в новите текстове, които парламентът прие на второ четене в Закона за чужденците.

Целта е право на продължително или постоянно пребиваване в страната да могат да получават само лица, които в действителност осъществяват търговска дейност.

Въвеждат се по-строги изисквания и по отношение на лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване в качеството си на представители на чуждестранни търговски дружества. Възстановява се и законовата възможност за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност.

Новото е, че се въвежда процедура за предоставяне на статут на "лице без гражданство", съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които България е ратифицирала със закон. Регламентира се понятието "апатрид" като лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава и се урежда правният му статут. Статут на лице без гражданство ще се предоставя от дирекция "Миграция" към МВР.

Граничните органи вече ще могат да издават еднократни визи за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок на пребиваване до 15 дни по хуманитарни причини. / DarikNews.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники