Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българските ученици са на първите места в проучване за употреба на алкохол и цигари

Българските ученици са на първите места в проучване за употреба на алкохол и цигариснимка: dnevnik.bg

Българските ученици заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията, която обхваща САЩ, Европа и Канада.

Проучването е направено през 2013-2014 г. сред близо 5 хил. български ученици от 5, 7 и 9 клас и е съвместен проект на Световната здравна организация, УНИЦЕФ, БАН и Научен център "Психология и здраве".

Резултатите бяха представени днес от представители на организациите.

На първо място в класацията българските ученици са по употреба на бира - поне веднъж седмично. 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата пият бира често.

В тази възрастова група 23% са опитвали канабис.

Освен това страната е лидер по ранни сексуални контакти. Според проучването 40% от 15-годишните момчета са съобщили, че са имали вече полов акт, а от момичетата това са посочили 21%. Средната възраст на първия полов контакт е 14 г. за България. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.