Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БНТ: Обвиненията на украинския посланик са неприемливи

БНТ: Обвиненията на украинския посланик са неприемливи

ДО Н.Пр. МИКОЛА БАЛТАЖИ

ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА УКРАЙНА

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

Сътрудничеството между БНТ и посолството на Украйна в Република България винаги се е основавало на коректността и позитивните отношения между двете институции.

Фактите и обстоятелствата от повдигнатия от Вас проблем правят неприемливи обвиненията, че БНТ представя „изкривена информация” и че „държавната телевизия на Република България” излъчва репортажи в противоречие с „официалната позиция на Българската държава”.

Обществената телевизия на България излъчи два репортажа по повод ескалацията на конфликта в Източна Украйна и интервюто, което Вие дадохте. Първият, с продължителност от 2 минути и 10 секунди, беше излъчен в „По света и у нас“ в 18 и в 20 ч. на 1 февруари 2017 г. (http://news.bnt.bg/bg/a/narushenie-na-primirieto-v-donbas)

В него ясно беше предадена Вашата позиция, а именно призивът на Украйна България да осъди ескалацията на конфликта, да не бъдат отменяни санкциите срещу Русия, както и обвиненията на украинската страна, че вината за ескалацията носят проруските сепаратисти, а украинските сили откриват огън, за да се защитават. В репортажа в „По света и у нас“ за самообявилата се ДНР е използвано определението „сепаратисти“ и „сепаратисткия Донецк“.  

Обширен репортаж по темата беше излъчен в рубриката „Репортерски поглед” в емисията „По света и у нас” в 12 часа на 5 февруари. (http://news.bnt.bg/bg/a/reporterski-pogled-eskalira-konfliktt-v-iztochna-ukrayna)

Репортажът акцентира върху тежката хуманитарна ситуация в района на Донбас след ескалацията на конфликта и представя позициите на всички засегнати страни. Позицията на Украйна е представена както със значителна част от Вашето интервю, така и с изявление на украинския президент Петро Порошенко. Представени са и позициите на Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

БНТ винаги е отразявала обективно международни конфликти и е търсила различните гледни точки, за да не допуснем обществената телевизия на България да бъде използвана за пропаганда от едната или другата страна.

Некоректно звучи  Вашето твърдение, че „БНТ отново е използвана като инструмент за антиукраинската пропаганда”. Както добре знаете, екипът на БНТ никога не е пренебрегвал Ваше участие и Вие сте един от най-канените чужди дипломати в наши предавания. Винаги сме смятали, че това допринася за коректните отношения между посолството и БНТ. В обществената телевизия обаче сме изненадани от публичното огласяване на Вашето писмо по казуса, преди да сте получили нашия отговор. В интерес на обективността ние също ще публикуваме нашия отговор.

С УВАЖЕНИЕ:
ВЯРА АНКОВА / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники