Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Охранителна и инкасова дейност ще се учи вече в гимназия

Охранителна и инкасова дейност ще се учи вече в гимназияснимка: dnevnik.bg

За следващата учебна година в някои гимназии се въвеждат нови паралелки, в които ще се преподава охранителна и инкасова дейност, както и физическа охрана. Това заяви пред БНТ началникът на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева. Освен посочените, след седми клас ще може да се учи и за програмно програмиране и ремонт на летателни апарати.

По думите на Кастрева се води задълбочен диалог с бизнеса, от който идват предложения за откриване на паралелки, от които след това ще се търсят кадри. Тя уточни, че общо 362 са паралелките, по които ще може да се кандидатства в гимназия за следващата учебна година.

Кастрева потвърди, че учениците, които досега са имали двойки на изпитите след седми клас, няма да губят шанс да участват в класирането за гимназия. По този начин минималният праг отпада, а кандидатстването в гимназия ще става със събирането на точки, като максималният им брой ще е 500.

"Съществуващата бариера при двойка вече няма да пречи да се кандидатства за гимназия. Запазват се точките от Националното външно оценяване, а оценката от дипломата също ще се преобразува в точки", уточни Кастрева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.