Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проблеми с разделението на властите четвърт век след демократичните промени в България

Сотир Цацаров и Лозан Пановснимка: bnr.bgСотир Цацаров и Лозан Панов

Една оспорвана среща на главния прокурор с изтъкнат бизнесмен от газовия бранш, проведена с посредничество на друг бизнесмен, който е активно замесен в политическия живот, тресе България вече втори месец. Напоследък споровете около казуса излязоха от сферата на конкретните обстоятелства, за да навлязат в сложните дебри на разделението на властите. Конституцията предполага строго разпределение на функциите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт между съответните им институции, но явно в момента такова няма, ако съдим по ескалиращото напрежение между тях и вътре в тях.

През почивните дни пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров призова ясно да се регламентира с какви хора и как може да се среща не само той, но и всички представители на изпълнителната и законодателната власт. Освен това Цацаров отстоя, че не само главният прокурор, но и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд трябва да са обект на някакъв механизъм на контрол. Според главния прокурор обаче, този механизъм може да бъде въведен не с промени в конституцията, както желае председателят на Висшия касационен съд, а само с допълнения към Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс.

Изявленията на главният прокурор фактически оспорват компетентността на някои действия на ръководителя на Касационния съд, която институция е упълномощена да се произнася по конституционността на държавните актове. Допустимостта на действията на Лозан Панов преди дни оспори и президентът Румен Радев, като отказа да удовлетвори призива му да сформира специална комисия, която да се произнесе за допустимостта на оспорваната среща на главния прокурор с двама бизнесмени. Коментирайки поведението на председателя на Върховния касационен съд, Румен Радев заяви, че президентската институция не може да е заложник на лични интриги в съдебната система и призова нейните представители да се въздържат от политически коментари, а ако искат да бъдат политици, да напуснат съдебната система.

Неотзивчив към претенциите на председателя на Върховния касационен съд се показа и премиер Бойко Борисов. Той се съгласи да го изслуша на специална среща, но в присъствие на вицепремиера, отговарящ за съдебната реформа – Екатерина Захариева, и на правосъдния министър Цецка Цачева. След срещата Борисов не направи изявление, Цачева изрази несъгласие с оценката на Панов, че досегашните промени в съдебната система са „мимикрия на реформа“, а Захариева го призова да бъде по-конкретен.

От някои изявления на председателя на Касационния съд може да се съди, че недоволството му няма да спре дотук, и независимо от досегашните си несполуки ще занимае с аргументите си и парламентарно представените сили. Въпросите, свързани с разделението на властите, са твърде сложни за обикновения българин и той едва ли разбира в дълбочина скандалния дебат. Фактът обаче, че този дебат се води на толкова високо равнище вече толкова време без определен резултат, го кара да следи нещата с високо внимание и любопитство. Вероятно и с известно раздразнение от това, че за вече повече от четвърт век след демократичните промени, в разделението на властите на България продължава да има проблеми. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.