Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До 2024 г. България да отделя 2% от БВП за отбрана

Бойко Борисовснимка: bgnes.comБойко Борисов

До 2024 г. ще бъде достигната договорката с НАТО България да отделя 2% от БВП за отбрана, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на КСНС.

„Няма никакъв конфликт между мен и президента Румен Радев за модернизацията на въоръжените сили и изстребителите“, заяви Борисов. „По тази тема много ясно, точно и даже и аз съм офицер и съм завършил такова училище. Мога да споря много за кой е майката или царицата на боя. Това е пехотата“, посочи премиерът и подчерта, че във всички военни доктрини пише, че където не мине пехота, няма спечелена война.

Всички войски имат нужда. Имаме единодушие по въпроса. И трите рода войски трябва да се поставят едновременно и да се отложат във времето, на по-малки вноски, добави премиерът.

„Това са търговски преговори, дали да са танкове, дали да е транспортьори, дали е за кораби, няма значение. Фирмите, които ги произвеждат в света са няколко държави. Те печелят много големи пари от тях. Има държави, които постигнали до 15 -20 години разсрочване на вноските на даден самолет, кораб или машина. Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало“, каза Борисов.По думите му, решението идва в Министерски съвет.

„Единствената задача ,която ще получат от мен е да направят така, че следващите 15-20 години на вноски да ги плаща“, коментира Борисов. Според премиера така ще може да се модернизират не само самолетите, но и сухопътните войски и флота. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники