Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заев: Ще честваме заедно с Борисов Илинден в Македония

Зоран Заев и Бойко Борисовснимка: bgnes.comЗоран Заев и Бойко Борисов

Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Македония за интеграцията й в НАТО и ЕС. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процеса на интеграцията. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Разговаряхме, приближихме мненията ни към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора за двустранно сътрудничество между нашите две страни. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще се поклони пред паметника на нашата обща история, добави Заев.

България е на върха на използването на еврофондовете, поискахме да ни помогне със своя опит в тази сфера. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи, за солидарността в европейското семейство. Имаме желание да открием преговори с ЕС, също така желание да станем член на НАТО. Приятелска България ще ни е от голяма помощ. Вярвам, че нашите граждани ще бъдат много щастливи. Това посещение за нас представлява исторически момент, то потвърди голямото приятелство, желанието на приятелска България да помогне на Република Македония, каза още Заев.

„Днес Македония затваря една глава на национализъм и отваря глава на европейско бъдеще. Ние имаме нужда от подкрепа. България го прави“, категоричен е македонският премиер.

Най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре. Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизнено важно е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки, заяви Борисов.

Той уточни, че с приятелска Гърция ще работи, за да се решат всички проблеми.

Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз, каза още Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники