Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над четвърт милион българи са самотни, сочи статистика на Евростат

Над четвърт милион българи са самотни, сочи статистика на Евростатснимка: dnevnik.bg

Около 4% от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми. Това показват данни от проучване на Евростат, цитирано от БТА. То обхваща възрастното население в Европейски съюз и отчита настроенията през 2015 г.

В ЕС около 6 процента от възрастните хора се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът. Ако се приложи процентът на самотните у нас спрямо общия брой на населението, излиза че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.

Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента - в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

Ситуацията в ЕС изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2 процента от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо. В Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария също 2 процента от хората твърдят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.

Най-самотни се чувстват жителите на Италия, Холандия и Люксембург. Там процентът на самотниците надхвърля 12% от населението. Същият процент хора заявяват, че нямат с кого да споделят проблемите си. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.