Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Повече от половината българи не могат да си позволят и едноседмична почивка

Повече от половината българи не могат да си позволят и едноседмична почивкаснимка: investor.bg

За много граждани на Европейския съюз (ЕС) лятото е времето за почивка и пътуване. За 56,4% от българите обаче това не е така и те не могат да си позволят и едноседмична почивка извън дома, показват данни на Евростат за 2016 г.

Страната ни не е на последното място в тази негативна статистика – 66,6% от румънците и 62,8% от хърватите са в същата ситуация. Повече от половината от живеещите в Гърция, Кипър и Унгария също не могат да си позволят да пътуват по време на отпуската си.

На север обаче ситуацията е различна. Без отпуска извън дома остават едва 8,2% от шведите, 13,7% от живеещите в Люксембург и 14,2% от финландците.

Като цяло почти 1/3 от европейците не могат да си позволят ваканция с пътуване, дори и за седмица. По-ограничени са семействата с деца – 34,6% нямат ваканцията извън дома си, спрямо семействата без деца – 31,3%.

Данните на Евростат показват, че през последните пет години европейците, които не могат да си позволят почивка намаляват с 5,1 процентни пункта. Изключение са само три държави – Кипър, Дания и Гърция.

Всъщност България е една от страните с най-забележителен спад на хората, които не си позволяват и едноседмична почивка – между 2011 г. и 2016 г. броят им намалява с 16,9 процентни пункта. Най-значимо е намалението в Латвия - с 26,3 пр.п, следвани от Полша (-19,3 п.п) и Естония (-18,6 п.п). / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.