Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В знак на солидарност Борисов обеща половин милион евро за фонда за Африка

Бойко БорисовБойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. Целите на фонда са да ограничи причините за миграция от Африка към Европейския съюз. Той има нужда от общо 125 млн. евро, за да функционира по предназначение, уточни министър-председателят, цитиран от БТА.

Борисов изрази надежда ЕС да има по-твърда политика в региона на Африка и Близкия изток. Той е попитал колегите си от Европейския съвет докога силите на Стария континент ще воюват със страни като Либия, Ирак, Афганистан и Сирия.

Министър-председателят каза още, че всички участници в Европейския съвет са изразили претенции за свободата на словото и правата на човека в Турция. Те обаче са отчели, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила бежанският натиск е спаднал в пъти.

"Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата - и сухопътна, и морска", уточни Борисов.

Премиерът допълни, че по време на заседанието е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция. Мнението на повечето участници в съвета е, че около 75% от тези средства трябва да се плащат, за да не пострада гражданското общество в страната. Освен това процесите, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, трябва да продължат, уточни премиерът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.