Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проблем с правителствения самолет, Иран отказал достъп до въздушното си пространство

Проблем с правителствения самолет, Иран отказал достъп до въздушното си пространствоснимка: bgnes.com

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

„Веднага след като кацнахме нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че на този самолет е българският министър-председател и че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11 ч. българско време в МВнР е повикан временно управляващият иранското посолство в България, за да изясним ситуацията. Това е, което се случва до момента. Наистина нищо особено, нека да изясним дали има отклонение от маршрута, но единствената промяна всъщност е летището, на което кацнахме. Съмнявам се Авиоотрядът да е имал промяна в маршрута. След като получим обяснение от иранската страна, ще видим как ще процедираме от там нататък. Но факт е, че пристигнахме живи и здрави и всичко е наред”, заяви Екатерина Захариева. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.