Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е на 15-то място в Европа по степен на свободата

България е на 15-то място в Европа по степен на свободата

Степента на свобода в България я поставя на 15-то място в Европа с общо 64,3 точки, сочи класацията Freedom Barometer за 2017 г. на фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

Класацията, която включва 30 страни от Европа и части от Азия (основни бившите съветски републики), се съставя на база на представянето на страните в сферата на политическата свобода, върховенството на закона и икономическата свобода.

Според доклада най-силно България се представя по отношение на свободните и справедливи избори, получавайки 8,93 от общо 10 точки по този показател. „Гражданите в България могат да избират правителството в свободни и честни избори, а политическите партии и политиците имат свободата да работят, да се конкурират едни с други и да изразяват най-различни мнения“, казват

Също силен резултат България бележи и по отношение на свободата на международната търговия, събирайки 8,70 точки. Макар че търговските мита като цяло са либерализирани, сложните и скъпи изисквания за стандартизация на вносните стоки често създават регулаторни немитнически бариери пред търговията, се казва в доклада. Като плюс авторите посочват процедурите за съответствие с документацията на митническите служби, които са бързи и евтини, но недостатък остава ниското качество на транспортната инфраструктура, което повишава логистичните разходи.

Подобно на много доклади, свързани с нивото на свобода в България, и тук най-слабо се оценя върховенството на закона като цяло. Най-ниски резултати страната има по отношение на независимостта на съдебната система (3,92 точки) и борбата с корупцията (4,10 точки).

В същото време се отбелязва, че въпреки присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г., държавата остава в капана на съюзяване между политическа и корпоративна олигархия, организирана престъпност, отчасти реформираните тайни служби и предубедени традиционни медии. Подчертава се участието и на чуждестранни лица в корупционните практики, включително чрез политици или фасадни компании.

На първо място в класацията се нарежда Холандия с общо 83,8 точки, която се представя силно по почти всички показатели, с изключение на размера на правителството, включително разходи, данъци и предприятия. На второ и трето място се нареждат съответно Естония и Германия, а на последно място е Русия. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники