Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София се изкачи с 29 позиции в световна класация на най-скъпите градове

София се изкачи с 29 позиции в световна класация на най-скъпите градовеснимка: dnevnik.bg

София се изкачи рязко нагоре в списъка на най-скъпите за живеене градове в света, съставян всяка година от анализаторското звено на групата, издаваща списание "Икономист". В класацията за 2018 г., българската столица се е изкачила с 29 позиции до място 90 и е втората по темпо на поскъпване на живота.

Коментарът на "Икономист интелиджънс юнит" за София е, че цените по супермаркетите започват да се изравняват с тези в Западна Европа в очакване страната да приеме еврото в следващите няколко години. Особено е отбелязана инфлацията при храните - 2.6% към декември 2018 г., сочена и като една от основните причини за общата инфлация от 3% за миналата година. За 2018 г. още по-силно (около 4%) е поскъпването на цените на електричеството, газа, парното и водата, както и повишаването на разходите за забавление и културни събития.

Класацията се основава на разходите за живот, като обхваща цените на над 400 продукта и услуги. Това включва храна, напитки, облекло, домакински уреди, козметика, наеми на жилища, транспорт, режийни разходи, такси на частни училища и домашни помощници, както и колко струват стандартно посещение в ресторант, кино, театър.

Градовете са подредени както спрямо данните за последната година, така и според това как се е променила позицията им за последните 5 и 10 години. Взети са предвид обменната стойност на националната валута, местната инфлация, както и ефектът за всички по света от поскъпването на суровини. Отделно са проследени и тенденциите в Европа, двете Америки, Азиатско-Тихоокеанския регион, Африка и Близкия изток.

Основното предназначение на доклада е компаниите да изчислят колко би им струвало продължителното командироване на служител или наемане на местни хора в съответната държава. За общинските власти и правителствата текстът помага да се ориентират къде спрямо останалите по-известни места в света се намира техният град.

За база от 100 единици са взети разходите в Ню Йорк и спрямо този показател София е с 58 единици в индекса. Почти толкова (57 единици) получават за 2018 г. и Казабланка и Мускат, столицата на Оман (двата града са на 92-о място в класация).

Тази година за пръв път в 30-годишната история на класацията на първо място са поставени 3 града: Париж, Сингапур и Хонконг. Френската столица, която миналата година бе на второ място, е един от четирите европейски града в топ 10. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники