Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Доверието към армията и полицията расте при запазващо се отношение към останалите институции

Доверието към армията и полицията расте при запазващо се отношение към останалите институции

Проучвания на социологическата агенция Галъп интернешънъл показват, че 2017 година си отива с повишено доверие на българите към армията и полицията на фона на запазващо се отношение към останалите институции в държавата.През декември доверието в президентската институция е на обичайно високо ниво, а доверието в правителството е по-ниско от това в президента, но по-високо от гласуваното на парламента.

Институцията на държавния глава завършва годината с 56 на сто доверие срещу 29 процента недоверие, а правителството със само 31 процента доверие срещу 58 на сто недоверие. Подобно на правителството, парламентът също приключва годината с повече негативни, отколкото позитивни оценки – 70 процента недоверие и само 22 на сто доверие.

Социолозите отбелязват, че в първите месеци на сегашния, трети вече кабинет на Бойко Борисов, равнището на доверие е по-добро, в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятно от началните месеци на мандата кабинета „Орешарски“ и много по-неблагоприятно в сравнение с началните нива на първия кабинет „Борисов“ през 2009 г. Това според социолозите е свидетелство за обичайното „износване“ на подкрепата за всяка власт, но същевременно и знак, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.

На фона на запазващия се рейтинг на правителството, силно впечатление прави, че авторитетът на армията осезаемо се е повишил, като доверието в нея се е покачило до 51 процента, а недоверието е слязло до 33 на сто. Така армията още веднъж потвърждава традицията да е една от най-уважаваните институции на властта, при която в продължение на години стойностите на доверие и недоверие се движат на сходни нива. Това като цяло е рядкост за България, защото обикновено негативните оценки към институциите решително преобладават.

Положителна тенденция се забелязва и в рейтинга на полицията. За последните две години доверието в нея се е покачило от 30 на 46 процента, а недоверието е спаднало от около 60 на 44 на сто. От агенция Галъп предупреждават обаче, че доверието в полицията се влияе от политически фактори много повече, отколкото доверието в армията и идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или за конюнктурен ефект в рейтинга й, който се дължи на усещането за стабилизация на властта. За такова усещане говори друго изследване на Галъп, според което за 79 на сто от българските граждани предсрочни избори на този етап не са необходими. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.