Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ще има дневни и уикенд винетки

Ще има дневни и уикенд винеткиснимка: btvnovinite.bg

Предвижда се въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките коли като част от политиката за гъвкаво тарифиране, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Днес предстои подписването на договора за изграждане на тол системата, с която винетките ще станат електронни, а таксата за тежкотоварните автомобили ще скочи 6-7 пъти, каза Нанков. Той припомни, че сега с дневна винетка от 21 лв. тировете прекосяват България от Калотина до Капитан Андреево като плащат само 21 лв.

След подписването на договора фирмата изпълнител има седем месеца за проектиране и изграждане на тол системата в цялата страна, а след това още 12 месеца за одитиране и корекция – общо 19 месеца преди да бъде изпълнен целия договор.

„Тол таксата ще важи само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, а електронните – много по-лесно е за функциониране, по-евтино е и за държавата”, категоричен е Нанков.

Нанков е категоричен, че в никакъв случай няма да се увеличава цената на винетките, като дори ще се търсят варианти за по-гъвкаво тарифиране, като уикенд винетка и еднодневна винетка.

Според различни анализи тол системата у нас още през първата си година ще донесе приходи от около 1 млрд. лв. За сравнение, в момента от винетки събираме около 350 млн. лв.

„Въвеждането на тол системата ще ни донесе достатъчен ресурс да правим ремонти”, допълни Нанков. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.