Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валентин Радев: Реформата в Дъблинския регламент трябва да се случи до края на месец юни

Валентин Радев: Реформата в Дъблинския регламент трябва да се случи до края на месец юниснимка: bnr.bg

През изминалата седмица Националният дворец на културата в София бе домакин на среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС. Във форума участие взеха еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. По време на дискусиите в рамките на два дни бяха обсъдени редица теми, които вълнуват всички европейски граждани, сред които реформата в европейската система за убежище и миграцията и сигурността на гражданите.

По отношение на реформата в общата европейска система за убежище министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви:

Ние предлагаме реформа в Дъблинския регламент. Досега бяха проведени много заседания без конкретно решение, но трябва да решим нещо по тази тема до края на юни. Разглеждаме това, което ни предлага Комисията - регламента текст по текст. Ние искаме да не се взираме в това, което ни разделя и да продължаваме да повтаряме това, което е правено досега, а да намерим решение, което се споделя от всички членове на ЕС. Разбира се има няколко държави, които трябва да убедим по време на нашето председателство, че подкрепата им е важна.

Министър Радев подчерта още, че има значителен напредък с ограничаването на миграционния натиск от Турция към България заради добрите отношения между премиера Борисов и президента Ердоган. Той напомни, че през 2015 г. броят на мигрантите от южната ни съседка е бил около 90 000 души, а през миналата едва 9000.

Според комисар Аврамопулос, реформата е от ключово значение за общността, тъй като трябва да предотвратява възможностите за движение на бежанците в рамките на ЕС, да регламентира броя на бежанците, които всяка държава трябва да приеме и да следи за разпределението им. Той смята за недопустим факта, че някои държави отказват да приемат бежанци.

Вторият ден от срещата бе посветен на дискусия за създаването на общоевропейската прокуратура и регламента „Брюксел ІІА“, с който ще се уреждат трансгранични спорове за родителски права и ще бъде в помощ на общата европейска политика в случаите на международен трафик на деца.

Що се отнася до общата европейска прокуратура - очаква се до няколко месеца да има свой готов бюджет. Тя ще се занимава с измами, свързани с бюджетни средства на ЕС и ще започне работа до края на 2020 година. По време на срещата в София на министъра на правосъдието Цецка Цачева с еврокомисар Йоурова бе обсъден казусът с Инстанбулската конвенция и полярните реакции, които предизвиква в българското общество възможната й ратификация от парламента. Според Йоурова, тези които се колебаят или са против документа, трябва да разберат, че в него става дума за превенция на насилието, по-добро съдебно преследване на извършителите на подобни престъпления и защита на жертвите. Еврокомисар Йоурова сподели, че е готова да разговаря с български депутати по темата и изрази надежда, че документът все пак ще бъде ратифициран. Междувременно след разговор на премиера Борисов с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ в сряда, бе решено приемането на конвенцията да бъде отложено, докато не се проведе дебат в обществото и то не бъде убедено, че ратификацията й е най-правилното решение. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.