Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: Ние също сме дали много на Русия, но не изискваме благодарност всеки ден

Захариева: Ние също сме дали много на Русия, но не изискваме благодарност всеки ден

Не е приятно да се държи такъв тон в която и да е българска институция. Мисля, че е редно както винаги сме благодарили на Русия, да сме благодарни на всички други страни, които са допринесли за българското Освобождение. Избори има в Русия, особената интензивност предполагам е свързана с това. Ние не сме дали малко на Русия, дали сме им азбуката. а не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да не се благодари на други държави. Стремим се да имаме добри отношения, ясна е историческата ни връзка с Русия, каза Захариева в сутрешния блок на БНТ по повод думите на руския патриарх Кирил към президента Радев на 3 март.

По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали,

Ердоган изброи много балкански държави, не само Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Границите са се местели, на Балканите особено интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива каквито се. Не мисля, че такава реторика е много конструктивна. По добре е да се въздържаме от такива нещо, допълни Захариева.

Министерството на външните работи на Република България отбелязва:
- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.
- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.
- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники