Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

10 години след като България призна Косово, двустранните отношения са във възход

10 години след като България призна Косово, двустранните отношения са във възходснимка: bnr.bg

С правителствено решение от 20 март 2008 г. България официално признава независимостта на Република Косово и установява дипломатически отношения на ниво посолства. Тогава външният министър Ивайло Калфин коментира, че България не е направила избор между Косово и Сърбия, а е избрала единствената възможност международната общност да се намеси и да се ангажира със създаването на положителен политически процес на Западните Балкани.

Днес, десет години по-късно, посланикът на Косово в София Шпенд Калаба коментира пред Радио България, че двустранните отношения са на едно чудесно равнище и за Косово България е регионален и евроатлантически партньор, който от самото начало подкрепя процесите на изграждането му като нова държава. И продължава:

Икономическите и търговските взаимоотношения през изминалите години бележат постоянен ръст, особено през последните 5 години. Основен проблем тук остава невъзможността за свободно придвижване заради българските визи за нашите граждани. Има интерес от страна на български фирми за инвестиции в Косово. И това е разбираемо – след подписването на Договора за стабилизиране и асоцииране с ЕС, страната ни предлага сигурност за чуждите инвестиции. Годишният ни ръст от 4 процента е постоянен и най-високият икономически резултат в региона.

Очакват се и нови стъпки към задълбочаване на двустранните отношения. Една тях е назначаването на почетен консул на Косово в България., което посланик Калаба аргументира така:

Независимо от малкото разстояние, което ни разделя – 100 км. от граница до граница, за българите Косово все още е недостатъчно позната страна. Туристите всяка година се увеличават, но ръстът им не е задоволителен. И тук основна спънка се явяват българските визи.По думите на дипломата косовските граждани, които проявяват интерес към българските курорти, особено зимните – като Банско и Боровец, са много, но голяма част от желаните пътувания остават нереализирани.

През последните 3 месеца политическите контакти са особено интензивни заради българското председателство на Съвета на ЕС. Посолството на Косово в София е постоянно ангажирано с посрещането на делегации от най-високо равнище.

Косово, като страна, която е създала своята конституция и цялата си нормативна база на основите на европейските ценности, е уверено в своята външнополитическа ориентация. Обществената подкрепа за членството на Косово в ЕС е около 90 на сто. Това ни прави най- проевропейската страна в района – заяви посланик Калаба. В този смисъл косовската държава приветства и е признателна на България за един от основните приоритети на ротационното й председателство на Съвета на ЕС, свързан с евроинтеграцията на Западните Балкани.

Ние трябва да работим усилено като район, като използваме примера на вишеградските и на балтийските страни, а Косово се стреми да бъде конструктивен и активен участник в този процес. Затова усилията за постигане на разбирателство с Белград продължават и малко по малко всички постигнати договорености между двете страни ще се приложат на практика – убеден е посланик Шпенд Калаба. А ратификацията на споразумението за демаркация на границата с Черна Гора той се надява да е въпрос на дни и така двете съседни държави ще продължат да се радват на отлични двустранни отношения.

На въпроса дали съществуват реални предпоставки за отварянето на темата „българско малцинство в Koсово”, както се говори усилено в българското медийно пространство след признаването на българите в Албания, г-н Калаба отговори:

Ние се радваме на всички общности, с които съжителстваме, защото те са нашите свързващи мостове. В конституцията ни е предвидена възможност за признаване на всички малцинства на нашата територия и основно право на тези, които смятат, че са българи, е да бъдат признати за такива. Досега не сме получавали подобни искания, но при евентуални желания в бъдеще, от наша страна не биха възникнали каквито и да било проблеми. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.