Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След срещата ЕС-Турия във Варна – различията остават, диалогът продължава

След срещата ЕС-Турия във Варна – различията остават, диалогът продължава

В понеделник вечер за два часа състоялата се във Варна лидерска среща ЕС-Турция даде отговор на двумесечни очаквания, предположения и резерви. Предположенията, че срещата може да не се състои заради предхождащите я остри противоречия между преговарящите страни, не се оправдаха. Единствената цел, която българският премиер Бойко Борисов си поставяше като неин инициатор – да се осигури продължаване на споразумението на EС с Турция за миграцията, беше постигната. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че във Варна ЕС и Турция не са постигнали решения и компромиси, но от изявленията на участниците в срещата пролича, че въпреки различията, диалогът ще продължи. Ще продължи, но отново в трудна и противоречива ситуация.

На отпътуване за Варна президентът Реджеп Ердоган заяви в Истанбул, че Турция е заинтересована от продължаване на преговорите за членство в ЕС, а след срещата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отвърна, че е категорично против прекратяването на преговорите за членството на Турция и е гарант, че те ще продължат. Изявлението на Юнкер е свидетелство за вътрешни противоречия в ЕС по въпроса, ако съдим по неотдавнашната позиция, изразена от австрийския канцлер Себастиан Курц в София, че към момента Турция не отговаря на критериите за преговорни отношения със Евросъюза.

Но президентът Ердоган формулира и някои трудни за задоволяване претенции от турска страна. За благоприятно развитие на отношенията с ЕС оттук нататък Анкара ще очаква час по-скоро да се либерализира визовият режим на Евросъюза за турските граждани. Освен това турската страна ще очаква ЕС не само да престане да критикува действията й срещу някои терористични организации извън собствените й граници, но и да им оказва силна подкрепа. Последната претенция е особено трудна за приемане от ЕС, особено предвид продължаващото му критично отношение към действията на Турция в Сирия. Валидни след срещата във Варна остават и изискванията на ЕС към Турция за спазване на човешките права, подобряване на отношенията с Гърция и Кипър, освобождаване на задържаните неотдавна двама гръцки митничари.

Въпреки сложността и диаметралните противоречия между ЕС и Турция по някои теми от дневния ред на отношенията им, може да се очаква оттук нататък диалогът им да бъде по-конструктивен. Една от предпоставките за това е изричното признаване от страна на европейските лидери, че Турция изпълнява споразумението си с ЕС за миграцията и благодарене на нея в момента миграционният натиск към Западна Европа е практически нулев. Колкото до язвителните упреци на Анкара, че ЕС не спазва финансовите си ангажиментите по това споразумение, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе категоричен, че не бива да има съмнения в изплащането на остатъка от обещаната помощ, възлизащ на около 1,2 милиарда евро.

В частност за премиера Бойко Борисов лидерската среща ЕС-Турция във Варна има и положителен вътрешнополитически ефект. От форума премиерът се възползва, за да постави на турската страна някои проблеми по искане на опозицията, особено труден от които е този обезщетенията за имотите на тракийските бежанци. В отговор турският президент е предявил насрещни искания относно проблема с имотите на мюфтийството в България, възродителния процес, пенсиите на изселниците от България в Турция, управлението на водите. Очевидно е, че тези въпроси също предполагат не само труден, но и продължителен диалог. Българският премиер Бойко Борисов очаква до средата на годината да се проведе двустранна среща с турската страна специално по тези проблеми. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.