Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България продължава да пада в Индекса за свобода на пресата и е на последно място в ЕС

България продължава да пада в Индекса за свобода на пресата и е на последно място в ЕС

Неправителствената организация “Репортери без граници” публикува своя годишен доклад.

Според него България е на 111-о място в класацията за свободата на печата в света за 2018 година.

България продължава да пада в Индекса на свободата на пресата и е на последно място в Европейския съюз. Въпреки че в момента председателства Съюза, страната ни се нарежда след всички страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в блока.

Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси са широко разпространени. Най-известното въплъщение на това необичайно състояние е Делян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция в България и собственик на медийната група, която има шест издания и контролира 80 процента от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат по-меки в отразяването и да се въздържат от засягане на някои теми, се казва още в доклада. Заплахите и атаките срещу журналисти се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

"Репортери без граници" предупреждават, че климатът на омраза и враждебност към журналистите, както и засилващите се опити за контрол върху медиите, е заплаха за демокрациите в света.

Групата обвинява трите световни суперсили – САЩ, Русия и Китай, че оглавяват атаката срещу свободата на пресата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.