Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европейските либерали: Борисов, "Атака" подкрепя незаконното анексиране на Крим, извадете я от властта

Европейските либерали: Борисов, "Атака" подкрепя незаконното анексиране на Крим, извадете я от власттаснимка: dnevnik.bg

Президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален призова премиера Бойко Борисов да поеме отговорността, че коалиционният му партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. В изявление в кулоарите на българския парламент, където бе на среща с представители на ДПС, днес Баален обяви, че всички искат добри отношения с Русия, но трябва да се спазва международното право.

"Може би "Атака" и другите трябва да отидат в окупираната Украйна, в Крим, понеже тук, в България, те не играят позитивна роля. Моля, г-н Борисов, извадете ги от властта след европредседателството...", каза още Баален.

"Още веднъж - ние подкрепяме европейска България! Това е. Благодаря ви!", отговори му Баален. Последваха ръкопляскания от ДПС и международните гости.

Призивът на Баален към Борисов дойде седмица след като съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров бе в Крим, където обяви, че Москва се грижи много за полуострова, че има сериозен размах. След посещението от ГЕРБ обявиха, че няма да предприемат нищо срещу Сидеров. Последният твърди, че Борисов е бил информиран за визитата.

"Коалиционните партньори на ГЕРБ рушат имиджа на страната и поставят на карта евроатлантическото й бъдеще", каза днес и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той изрази "силна тревога и загриженост за евроатлантическата ориентация на страната" заради думите на Волен Сидеров в Крим и информацията, че премиерът е бил информиран.

"Тук вече наистина става нещо притеснително. И твърденията на Цветан Цветанов, че някой ревизира евроатлантическата ориентация на страната, се оказват верни - това е техният коалиционен партньор, това е днешната власт", каза още Карадайъ. Миналата седмица Цветанов обвини президента Румен Радев в желание страната да излезе от ЕС и НАТО.

"ГЕРБ са длъжни да обяснят и на обществото, и на нашите партньори от ЕС поведението на коалиционния си партньор. По важни геополитически въпроси не може да има лично мнение, особено като си част от управлението на страната, и това мнение се разминава с официалната позиция на страната. В противен случай се изпада в ситуация за диагноза, която преди две години Борисов я беше поставил за тогавашните си коалиционни партньори и ги беше определил като шизофренно поведение", обяви Мустафа Карадайъ. Той обяви, че тази власт е вредна и опасна за страната, и настоя за отговори от ЕНП за ориентацията на коалиционния партньор на ГЕРБ. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники