Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Европа само у нас жените пушачи са повече от мъжете

В Европа само у нас жените пушачи са повече от мъжете

В европейския регион на Световната здравна организация /СЗО/ само в България жените пушачи са повече от мъжете. Това каза пред журналисти доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България. Той посочи, че в региона 28 на сто от възрастното население пуши и подчерта, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен инцидент, предава БТА.

Според СЗО в България трябва да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, а препоръките на организацията за всички държави са свързани с пълно ограничаване на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите изделия, увеличаване на цените и акцизите на тютюневите изделия. Алтернативните начини на пушене не са по-малко вредни, предупреди доц. Околийски. Той призова Министерството на здравеопазването да инвестира много повече в превенция, профилактика, здравно образование и работа с родители, за да не се стига до рисково поведение сред децата.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са 5-6 млн. годишно. В България до 66 на сто от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като в не малък процент от тях първопричината е тютюнопушене, каза д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.