Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Парламентът одобри проекти за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армията

Парламентът одобри проекти за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армиятаснимка: dnevnik.bg

Парламентът одобри двата проекта за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армията. За гласуваха 151, 7 бяха против и един депутат се въздържа.

Общо 1.46 млрд. лв. се предвижда да струват 150 бойни машини за пехотата. Те трябва да бъдат изплащани до 2029 г., а първите машини да пристигнат още през 2019 г. За "поне 8" многоцелеви изтребителя са приготвени 1.8 млрд. лв., които ще бъдат разсрочени за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8. Очакванията са и двата договора да бъдат подписани до края на годината.

Ние сме "за" модернизацията на Българската армия при две условия, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по гласуването на проектите за модернизация. "Първото ни условие е да не се надхвърлят 2% от БВП. Проектите на министър Красимир Каракачанов не ги надхвърлят"."Второто ни условие е да бъдат ангажирани фирмите от българската военна индустрия и българската икономика. В проектите има такива ангажименти", аргументира се Нинова.

Владимир Тошев (ГЕРБ) каза, че България има опита, добри традиции, подготвена, работеща индустрия, която може да помогне при въоръжаването с бойна машина на пехотата и в ремонта на самолета. За това Тошев смята, че "парите които сега гласуваме, няма да бъдат разходи, а приходи." Той призова Министерски съвет бързо да внесе решение за одобрение и на третия проект за нов кораб за военноморските ни сили.

Елена Аксиева ("Воля") попита: "Защо плащаме данъци и осигуровки, а нямаме пенсии, доплащаме в болниците – няма да има пенсии, няма да има работещи болници, няма да има образование за децата ни? Защото с вашите пари трябва да се купят самолетите на Каракачанов. Коя армия може да бъде спряна с три самолета?" Според нея трябвало да се насочат повече средства към МВР и специалните сили, които нямат с какво да заредят гориво. "На гол, кръст, чифте пищови", каза Аксиева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.