Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: Националният интерес е стабилна Македония и стабилни съседи

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева

Националният интересен е стабилна република Македония и стабилни съседи, които вървят към НАТО и членство в Европейския съюз."Това коментира външният министър Екатерина Захариева в ефира на "Нова телевизия" по повод споразумението между Македония и Гърция, което сложи край на 27-годишния спор за името.

Тя подчерта, че е било много важно Договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в срок, защото по този начин се е дала зелена светлина за започването на преговорите, страната ни е защитила интересите си и към нея няма да има нито териториални, нито някакви други претенции.

Захариева заяви, че България подкрепя стремежа на Македония да подобри отношенията си с Гърция, а българският премиер подкрепя действията на Заев и иска Балканите да вървят напред.

Още следващата седмица във вторник ще има Съвет по общи въпроси, който ще бъде председателстван от Захариева. "На него ще се гледа темата за разширяване. Ако този съвет постигне съгласие, решението може да бъде потвърдено по време на Европейския съвет на 29-30 юни. "След това процесът става автоматичен, зависи от темпото, но членството е реална перспектива", уточни Захариева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.