Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Работодатели настояват за облекчени процедури при наемане на 14-годишни

Работодатели настояват за облекчени процедури при наемане на 14-годишни

Двойно повече непълнолетни са поискали разрешение за работа от Инспекцията по труда в Русе от началото на годината в сравнение с миналата. Интерес има и от страна на работодателите, тъй като трудно намират персонал. Затова от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите настояват да се облекчат условията за наемане на ученици не само над 16, но и над 14 години.

От началото на годината от Инспекцията по труда в Русе са издали 76 разрешителни за работа на непълнолетни. Повечето от тях са бармани, сервитьори и продавачи. Интерес са проявили и от строителни компании, но засега в този бранш няма наети младежи. От инспекцията казват, че фирмите са длъжни да осигурят едни и същи почивки и заплащане на всички свои служители.

Ирена Николаева – директор на Инспекцията по труда в Русе: Работят ли на трудов договор няма как да е различно. Няма как едната сервитьорка, примерно, да взема 500 лева, а непълнолетния да взема 250. Би било нарушение.

Броят на документите за наемане на 16-годишните бяха намалени, коментираха работодатели, но за 14-годишните процедурите продължават да са тромави и минават поне 20 дни преди младежите да могат да започнат работа. А това е твърде много време при спешна нужда от персонал.

Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: При тях документите, които се вадят, са пак 22-23, и допълнително имат такси, които са в рамките на 100-110 левa. И това нещо в краткия период, в който те могат да помогнат, а то е след училище от 1 юли и до 5 септември, е невъзможно.

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите с писмо са поискали от социалното министерство да се облекчи режимът за получаване на разрешителни. А от Инспекцията по труда в Русе са започнали проверки дали се спазват трудовите права на непълнолетните. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.