Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И Беларус ще участва в срещата Китай - Източна Европа в София

И Беларус ще участва в срещата Китай - Източна Европа в София

Беларуска правителствена делегация, водена от първия вицепремиер на страната Василий Матюшевски, ще участва в срещата на Китай с лидерите от Централна и Източна Европа в София.

Това съобщава пресслужбата на кабинета в Минск, цитиран от държавната агенция "Белта".

В България Матюшевски ще се стрещне със сръбския премиер Ана Бърнабич и ще участва в откриването на бизнес форум на страните участнички, както и в пленарно заседание на правителствените ръководители.

В кулоарите на форума той ще проведе множество двустранни срещи, съобщава още "Белта".

Беларус участва не за първа година във формата "16+1", но този път на по-ниско ниво. Премиерът на страната се включи в срещите в Рига през 2016 г. и Будапеща през 2017-а.

Това е част от усилията на Китай да въвлече още партньори в срещата като Австрия, Гърция, Беларус, ЕС и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Критици на подобни инициативи настояват, че така Пекин се опитва да взима едностранни решения за формата на "16+1" и отношенията между страните (включително с искания за създаване на постоянна организация). / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники