Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Радио "Свободна Европа" подновява предаванията си на български

Радио "Свободна Европа" подновява предаванията си на български

Радио "Свободна Европа" обяви планове да поднови новинарските си предавания за България и Румъния "като опит да подсили медийната ситуация в двете държави". Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага решава да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма.

От декември 2018 г. подпомаганата с дарение от американския парламент група ще предоставя "мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски и ще си партнира с местни медии, за да подпомогне на съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини".

Това е завръщане на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (RFE/RL) към емисиите, които бяха прекратени с влизането на България и Румъния в НАТО и ЕС. Българската секция бе закрита през 2004 г., а румънската през 2008 г.

В съобщението по повод завръщането в България и Румъния се казва още, че "правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти в двете страни изразиха загриженост от това, че дезинформация, корупция и разделение в обществото отслабват политическите им системи". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.