Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Въоръжените сили са в затруднение и в повишен риск да изпълняват задачите си

Красимир Каракачановснимка: frognews.bgКрасимир Каракачанов

Въоръжените сили са в състояние на затруднение и в повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на НАТО и Европейския съюз. Това е основният извод от доклада на Министерството на отбраната за състояните на отбраната и въоръжените сили за 2017г, който депутатите приеха днес с 94 гласа "за", 28 "против" и 24 "въздържали се".

Отделни задачи са били изпълнявани с ограничения заради недостиг на финанси, нарастващ некомплект с личен състав и лошо състояние на техниката, пише още в доклада. В него се подчертава още и проблемът със заплащането на военните. Според документа има съществени разлики в заплащането на кадрите на една и съща позиция.

Общо 290 учения пък били проведени на Въоръжените сили през 2017 г., което е с 11% повече от предходната. 8 мисии и операции били проведени зад граница. В планираните ротации за годината пък били включени 900 военнослужещи. Армията е участвала и в 69 мероприятия свързани с оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни.

"Няма такъв критичен доклад, поне откакто аз се помня и съм бил депутат в комисията по отбрана", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че по никакъв начин не се е бъркал на експертите за изготвянето на доклада и не е казвал да се "напудря", за да изглежда добре. И обясни, че идеята на този доклад е да се даде реална представа на депутатите в какво състояние е българската армия, за да се търсят начини да се подобри.

"28 г. военните бяха мачкани и карани да взимат решения, които не са им присърце. Моята задача е да им върна смелостта, а не като видят политическо лице - да се сдържат и да мълчат, за да не кажат нещо грешно", каза още той. Каракачанов посочи, че е време младите момчета, които служат в армията да бъдат похвалени за това, че избират да служат на държавата в такъв тежък период, вместо да си хванат багажа и да отидат да реализират капацитета си другаде. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.