Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Световната банка: България не се нуждае от повече полицаи

Световната банка: България не се нуждае от повече полицаиснимка: dnevnik.bg

Броят на полицаите в България е достатъчен и няма нужда да бъде увеличаван, а трябва да бъде правилно разпределен. Това се казва в анализ на Световната банка на разходите за полицейска и противопожарна дейност.

От финансовата институция предупреждават, че заключенията са направени върху частични данни и е необходима внимателната им интерпретация.

Макар да не обхваща цялостната дейност на МВР, той е концентриран върху областните дирекции на полицията, Главна дирекция "Национална полиция" и пожарната. А в тези дирекции са концентрирани 75% от разходите, както и приблизително 50% от работещите в системата.

Изводите в анализа показват, че обещанието от втория кабинет на Борисов за полицай във всяко село е изпълнимо - без да се наливат допълнителни пари за различни идеи към постигането му, а чрез правилното разпределение на работещите в системата полицаи.

Докладът на Световната банка показва известни и до момента неща - МВР поддържа твърде голяма администрация, което е причина за драстично увеличаване на разходите за персонал. Както и че доверието на гражданите към надеждността на полицията е второто най-ниско в ЕС. А полицаите се оплакват, че ефективността им е ограничена от състоянието на оборудването, от прекалено многото време за канцеларска работа, от допълнителните отговорности, наложени в често променяното законодателство, и съкратените социални придобивки.

В доклада се дават и решения - драстичното свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране на администрациите им и по-ефективни обществени поръчки ще доведат до повишаване на доверието в полицията. "Човешките ресурси биха могли да бъдат използвани по по-добър начин чрез преразпределяне на персонала по функции и по области, така че да има достатъчно полицаи и пожарникари по улиците, както и чрез рационализиране на администрацията, така че персоналът да отделя по-малко време за административни дейности и повече за борба с престъпността и гарантиране на сигурността", се казва в анализа.

В него се допълва, че сравненията между страните в съюза показват, че броят на полицаите в България е сравним с този в други държави - членки на ЕС, и следователно България не се нуждае от повече полицаи.

Световната банка отбелязва, че България е направила значително съкращение на персонала в МВР през последните години, което е довело до намаляване на числеността на полицаите до средната за ЕС. "Това е важно постижение като се има предвид, че през 2008 г. съотношението на числеността на полицейските служители в България към броя на населението беше едно от най-високите в ЕС." Но въпреки този факт според международната институция страната се нуждае от съкращаване на администрацията във вътрешното министерство.

Анализът на разходите е показал, че България е с най-големи разходи сред сравнимите страни от ЕС, но постигнатите резултати са незадоволителни.

"Обратно на общоприетото схващане, заплатите на полицейските служители в България не изглеждат ниски. След като се вземат предвид разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицейските служители са на същото равнище като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. В България персоналът на МВР е сред най-добре платените със среден месечен разход на човек в размер от около 1776 лв. за 2016 г.", се казва в доклада на Световната банка. Тези пари обаче не стигат до полицаите, защото половината се връщат в държавния бюджет заради социалните им осигуровки.

"Основната причина за този висок среден месечен разход на човек са високите социални вноски, които представляват 51% от разхода за персонал", се обяснява в анализа на финансовата институция. В него се посочват и друг фактор за високите разходи за персонал - високият дял на свободни работни места в МВР, който е около 13%.

Така на вътрешното ведомство се налага да плаща повече пари за извънреден труд на работещите в системата полицаи. Освен това подобна висока степен на незаетост оказва влияние върху морала и ефективността на полицията и пожарникарите. Повече от половината свободни работни места са в категорията с най-ниско възнаграждение. Персоналът от тази категория има малко възможности за кариера в системата на МВР. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.