Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България се изкачи с 22 места в индекса на правото на собственост

България се изкачи с 22 места в индекса на правото на собственост

България се изкачи с 22 позиции в международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", чийто партньор в България е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Индексът оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2018 г. попаднаха 125 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт. Страните са оценявани в три области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Въпреки отбелязания слаб ръст България все още е далеч от първенците Финландия, Нова Зеландия, Швейцария, Норвегия и Сингапур. Страната получава резултат от 5.4 точки (от 10 възможни) и се нарежда на 63-о място.

Основната причина за увеличението всъщност е тазгодишното включване на индикатора "регистрация на собственост" (в категорията, измерваща защитата на правото на физическа собственост), при който България получава най-високия си резултат.

Въпреки слабото покачване в резултата страната запазва изключително незадоволителното си ниво на защитата на правото на собственост, отбелязват икономистите. България е изпреварена от държави като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман и Ботсвана. Румъния също е пред България, като заема 54-о място.

Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-малки доходи, повече корупция, по-високо неравенство, по-ниска предприемаческа активност и по-слаба защита на индивидуалната и икономическата свобода.

Резултатите на страната продължават да са най-ниски в областта на правната и политическа среда, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията, отбелязва ИПИ.

В областта на правото на физическа собственост нараства индикаторът за достъп до заеми. Това подобрение обаче следва възстановяването на кредитната активност, а не е следствие от някакви усилия на управляващите, поясняват авторите на изследването.

Защитата на правото на интелектуална собственост отново показва, че слабата защита на интелектуалната собственост и широкоразпространеното пиратство продължават да са сред големите проблеми в страната.

Средният резултат на индекса за света леко се повишава до 5.7 т. Най-добре защитено е правото на собственост във Финландия с 8.7 т., следвана от Нова Зеландия, Швейцария, Норвегия и Сингапур.

Докладът измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. Първите 20% от включените държави имат 20 пъти по-висок доход на човек от населението (в паритет на покупателната способност) в сравнение със страните на дъното. В групата страни, в която се намира България, разликата с водещите държави е 8 пъти. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.