Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България се нарежда на 55-то място в индекса "Право на собственост"

България се нарежда на 55-то място в индекса "Право на собственост"

България се нарежда на 55-то място (от 129 държави) в международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", съобщават от Института за пазарна икономика.

България има 5,72 т. (от 10 т.) и се нарежда между Румъния и Индия. Спрямо миналата година резултатът на страната нараства с 0,15 т. и шест места в класацията.

Средният резултат в света e 5,73 т. На първо място в класацията е Финландия (8,65), следвана от Швейцария (8,53) и Сингапур (8,481). Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания. На дъното на класацията са Хаити (2,65), Йемен (2,71) и Венецуела (2,84).

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2020 г. са изследвани 129 държави, включващи 98 на сто от световния БВП и 94 на сто от населението на света. Индексът се издава за 14-та поредна година и вече се е утвърдил като подходящ инструмент за проследяване на ефективността на защитата на правото на собственост и връзката й с просперитета на обществата в световен и регионален план, както и в конкретната държава, посочват от ИПИ.

Слабият ръст, предвид ниската база, особено за европейска държава, представя изключително незадоволителното ниво на защитата на правото на собственост в страната. На практика за 12 години на изследване, от 2009 г., в България няма особено подобрение, смятат в Института за пазарна икономика.

Най-ниски у нас продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда (4,9 т.), доказвайки за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. В тази категория резултатът на страната се увеличава най-малко (с 0,1 т.).

В областта на правото на физическа собственост (6,4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми, отчитат експертите.

Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5,9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойности остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година, пише в съобщението.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники