Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След фалит на застраховател над 200 хиляди автомобилисти остават без "Гражданска отговорност"

След фалит на застраховател над 200 хиляди автомобилисти остават без "Гражданска отговорност"снимка: dnevnik.bg

Над 200 хиляди собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък няма да имат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици. Информацията беше публикувана на сайта на компанията днес, като се уточнява, че това става, защото в "Олимпик" влиза ликвидатор.

През май Комисията за финансов надзор (КФН) забрани на българския клон на "Олимпик" да продава "Гражданска отговорност", тъй като Министерството на финансите в Кипър е наложило забрана за свободно разпореждане с активи на дружеството поради неговата неплатежоспособност и е отнело лиценза на компанията майка. Тогава от "Олимпик" обявиха, че наложената мярка спрямо компанията е временна и е резултат на пропуски в одитната информация, която в едномесечен срок ще бъде представена на кипърския регулатор.

По данни на КФН, цитирани от "Капитал", към началото на май застраховки в "Олимпик" са имали близо 275 хил. автомобила, което му отрежда 9.2% пазарен дял в автомобилното застраховане в България и четвърто място след "Лев инс", "Бул инс" и "Евроинс".

Ако водач без "Гражданска отговорност" бъде хванат от пътната полиция на пътя, му се отнема временно книжката, докато представи валидна полица. До сключване на застраховка се спира от движение и колата.

Минимум 250 лева е глобата за липса на "Гражданска отговорност"

За липсата на "Гражданска отговорност" е предвидена и глоба - 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо лице или за едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лева. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба от 400 лева. При повторно нарушение наказанието е 800 лева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови