Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е предпоследна в ЕС по човешко развитие, показа доклад на ООН

България е предпоследна в ЕС по човешко развитие, показа доклад на ООН

България се намира на 51 място в групата на държавите с много високо човешко развитие, изпреварена от Русия и Черна гора, а след нея са Румъния, Беларус и Бахамите. Страната е и предпоследна от всички държави в ЕС.

Индексът на човешкото развитие на ООН измерва здравето, образованието и доходите на хората. Начело на класацията са Норвегия, Швейцария, Австралия, Ирландия и Германия, а в дъното – Нигер, Централноафриканската република, Южен Судан, Чад и Бурунди.

Глобалното здраве се е повишило значително от 90-те години насам, като средната продължителност на живота в глобален аспект вече е 7 години по-дълга. Напредъкът специално на Субсахарска Африка и Южна Азия е средно с 11 години. Децата в училищна възраст прекарват в образователни институции 3.4 години повече, отколкото през 1990 г.

В наши дни дете, родено в Норвегия, може да очаква да живее повече от 82 години и да прекара 18 от тях, учейки, докато дете, родено в Нигер, ще доживее вероятно до 60 и ще учи само в 5 от тях.

Важен източник на неравенство е пропастта между мъжете и жените. В глобален мащаб индексът за жените показва 6% по-ниски стойности, отколкото при мъжете, заради по-малките им доходи и ограничения достъп до образование в някои държави. Също така само 49% от всички жени по света са на пазара на труда, докато за мъжете процентът е 75%. Дори когато участват в него, безработицата при жените с 24% по-висока от тази при мъжете, те вършат и по-голямата част от неплатената домакинска работа. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники