Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин пред bTV: Никога не е имало натиск върху България за F-16

Эрик Рубинснимка: btvnovinite.bgЭрик Рубин

Никога не е имало натиск върху България да избере F-16. Това каза пред bTV aмериканският посланик у нас Ерик Рубин в първото си ексклузивно интервю, след като депутатите решиха да започнем преговори със Съединените щати за нов изтребител за армията ни.

"Това е суверенно българско решение, България е суверенна държава, наш партньор и съюзник, член на НАТО и ЕС. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме F-16 за най-добрия самолет за България. Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното решение, ние го аплодираме, но никога не е оказван натиск", подчерта той.

Според него не е имало лобизъм от страна на САЩ и фирмата производител и всичко е било открито и прозрачно. България купува най-новата версия на Ф-16, тези изтребители са много по-добри от Ф-16 в щатските военновъздушни сили, каза Рубин.

Окончателната оферта за самолетите ще бъде изготвена спрямо финансовите и оперативните нужди на България, разбирайки ограниченията, които има тя. Истината е, че първоначалната цена, ще бъде сравнително по-висока от тази за другите изтребители, но тази цена включва всичко – обучение, поддръжка, инфраструктура, включва отношения със САЩ, които ще продължат за десетилетия напред, заяви посланикът. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники