Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Депутатите от БСП напускат заседанията на парламента, търсят подкрепа за демокрацията

Корнелия НиноваКорнелия Нинова

Националният съвет на БСП реши парламентарната група на "БСП за България" да не участва в пленарните заседания на Народното събрание, докато не бъдат отменени приетите промени в Изборния кодекс и не бъде избран нов състав на Централната избирателна комисия. Това обясниха депутати от партията пред "Дневник".

Решението е взето по искане на Корнелия Нинова, която при откриването на заседанието предложи групата да напусне Народното събрание. Какви са аргументите й четете тук.

БСП настоява да се върне преференцията като възможност за избирателите реално да пренареждат партийните листи и да има възможност за машинно гласуване навсякъде на предстоящите избори за Европарламент през май.

С промените в кодекса, гласувани до късно през нощта в няколко дни, ГЕРБ с подкрепата на ДПС и НФСБ, на практика обезсмислиха преференциалното гласуване. На предстоящите избори, ако гласуващите искат да дадат преференция за кандидат за евродепутат от предпочитаната листа, ще имат такава възможност, но съответният кандидат трудно ще успее да я пренареди и да стане пръв, тъй като ще са му нужни между 130 и 150 хил. преференции, или колкото са гласовете за един евродепутатски мандат. Досега за да пренареди листата, кандидат за евродепутат трябваше да събере толкова преференции, колкото са 5% от гласовете за издигналата го партия или коалиция.

По отношение на машинното гласуване така оформилото се мнозинство реши на изборите за евродепутати през май да има машини за гласуване в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните избори през есента - в не по-малко 6 хиляди.

Пленумът прие и обръщение към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона, съобщи пресцентърът на партията.

В него се посочва, че Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори.

Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес. Депутатите на БСП напускат парламентарните заседания, за да запазят парламентаризма в България, се посочва в обръщението.

Освен да се отменят промените в Изборния кодекс от "Позитано" 20 настояват и да се пристъпи към избор на нов състав на ЦИК.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права, се посочва в обръщението. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.