Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българският патриарх Неофит се срещна с новия украински посланик у нас Негово Превъзходителство Виталий Москаленко

Българският патриарх Неофит се срещна с новия украински посланик у нас Негово Превъзходителство Виталий Москаленко

Вчера се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Превъзходителство посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По време на приема Негово Светейшество постави въпроса за българското малцинство в Украйна, което е едно от най-многобройните в страната. Виталий Москаленко съобщи на Светейшия патриарх, че предстои откриване на втора българска гимназия в Одеса, като в близките месеци предстои да бъде предадено помещение, в което да се извършват уроците. По думите му идеята на правителството в Украйна е създаването и на други такива български училища и в други райони на страната.

Поставен бе въпросът и за църковните събития в Украйна. Светейшият патриарх Неофит заяви, че Св. Синод е създал специална комисия, която ще разгледа всички необходими документи.

В края на срещата посланик Виталий Москаленко отправи покана към Светейшия патриарх за посещение в Украйна и допълни, че се надява в бъдеще да има съвместни инициативи с БПЦ. Патриарх Неофит пожела успешен мандат и допълни още това, че се надява г-н посланика да усети близостта и топлотата на българския народ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.