Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов: Грузия има нашата подкрепа за НАТО и Европейския съюз

Бойко Борисов: Грузия има нашата подкрепа за НАТО и Европейския съюз

Грузия има нашата подкрепа за НАТО и Европейския съюз, заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе и водената от него делегация.

Премиерът Борисов подчерта, че Грузия е много важен партньор за България от другата страна на Черно море, където се събират товари и е събирателното място на осем други държави от Каспийския регион.

„Сега имаме два ферибота на седмица, амбицията ни е да ги направим по два на ден, което е добре за екологията и за бизнеса. А двете държави да се ангажираме с решаването на това да няма никакви административни пречки и съответно инфраструктурата от двете страни да поеме тези товари“, акцентира министър-председателят Борисов. Той добави, че усилено се строи „Хемус“ и с подобен фериботен обмен ще бъде върнат блясъкът на пристанище „Варна“. „В рамките на 3-4 месеца сме си дали срок за придвижване на тези процеси. В т.нар. Източно партньорство и темата свързаност, именно подобни фериботни връзки са изведени в програма, в приоритети на ЕК“, изтъкна премиерът Борисов.

Той се спря и на темата за дигиталната инфраструктура. „Много пъти съм говорил за нея, има и желаещи инвеститори от Грузия, доколкото разбрах, ако не между България и Грузия, ако не с помощта на ЕК, в рамките пак на няколко месеца да започнем изграждането и полагането на кабела за пренос на данни, което да дава възможност на целия Каспийски регион да ползва интернета“, обясни премиерът Борисов. Той и грузинският му колега подчертаха, че това ще бъде дигиталната инфраструктура между Запада и Изтока.

„Грузия и България споделяме дълга история на приятелство, добри взаимоотношения и исторически връзки между нашите две страни, които датират от векове. Много се радваме, че нашите взаимоотношения продължават да са все толкова силни и да имаме успешни съвместни проекти през всички тези години“, заяви в изявлението си през медиите премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе.

Той подчерта, че през последните години България се превърна в един от топ 10 търговски партньори на Грузия. „Ще задълбочим още повече нашите търговско-икономически взаимоотношения“, посочи Бахтадзе. Той определи Черно море като важен актив между двете страни, който дава възможност за връзки, особено в областта на транспорта и инфраструктурата.

„Днес набелязахме и потенциални проекти, в които да си партнираме в областта на хуманитарните и социалните дейности“, допълни премиерът Бахтадзе. Той благодари на министър-председателя Борисов и на България за подкрепата към Грузия в пътя й към членство в ЕС и НАТО.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.