Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Административният съд задължи България да приеме еднополово семейство

Административният съд задължи България да приеме еднополово семействоснимка: dnevnik.bg

Върховният административен съд с решение признава правото на еднополова двойка да живее и пребивава на територията на България, упражнявайки правото на свободно придвижване в Европейския съюз, валидно за всички граждани на Съюза и членовете на техните семейства, съобщи сайтът на младежка ЛГБТ организация "Действие", която е съдействала на двойката. Със своето решение ВАС оставя в сила постановеното от Административен съд София-град по делото на Кристина Палма и нейната съпруга Мариама Диало.

Кристина и Мариама, хомосексуална двойка от Австралия и Франция, сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция.

Решението на ВАС, което потвърждава решението на Административен съд София-град е и в съответствие с практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС), постановено по подобно дело в Румъния, в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия, тъй като правото на свободно придвижване в ЕС е основно право, гарантирано на всички граждани на съюза, от което често се възползват и немалък брой български граждани, както и техните семейства.

Решението на ВАС е окончателно и в сила и следва да бъде изпълнено от дирекция "Миграция" към МВР незабавно. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.