Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

На борба с корупцията. Мисията на новия посланик на САЩ в България

На борба с корупцията. Мисията на новия посланик на САЩ в България

„Ще фокусирам работата на посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите „С“ – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията”. С тази мисия номинираната за посланик на САЩ в България Херо Мустафа се кани да опътува за София. Думите са част от изслушването ѝ в края на юли пред Сенатската комисия по външни отношения.

„Ако моята номинация бъде одобрена, ще работя с България в борбата с корупцията и за укрепване върховенството на закона, което е ключово за продължаващия растеж на България“. Тя ще търси задълбочаване на връзките между страната ни и Запада по всички направления, като открие специално икономическите, военните, търговските и културните отношения.

По време на изслушването тя обърна внимание и на факта, че енергийната сигурност е от първостепенно значение за националната сигурност на страната ни и коментира, че България внася по-голямата част от енергийните си ресурси, включително почти цялото си ядрено гориво и природен газ от Русия. В случай, че кандидатурата ѝ бъде одобрена, Мустафа заяви, че ще работи за подкрепа на усилията на страната за диверсификация на енергийните доставки.

Херо Мустафа бе номинирана за наследник на Ерик Рубин на поста посланик на България в САЩ през юни. Преди номинацията тя е била заместник-началник на мисията на страната си в Португалия, а по-рано е изпълнявала ролята на съветник в американското посолство в Ню Делхи, Индия.

Коя е Херо Мустафа?

Във Вашингтон Мустафа е съветник в кабинета на вицепрезидента в Белия дом, заместник-директор на службата за Афганистан в Държавния департамент и началник на кабинета/специален помощник на зам.-държавния секретар по политическите въпроси. Била е също директор на Съвета за национална сигурност.

Тя има бакалавърска степен от Университета в Джордтаун и магистърска степен от Принстън. Носител е на наградата „Матилда У. Синклер“ за отлични постижения в чуждите езици. Говори девет езика, включително арабски, руски, хинди и фарси. / Свободна Европа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники