Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Ако спрем Северна Македония за ЕС, ще бъде записано в историята

Борисов: Ако спрем Северна Македония за ЕС, ще бъде записано в историятаснимка: bnt.bg

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща за отношенията със Северна Македония.

„Винаги съм казвал, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази братоубийствена война не продължава от страна на пропагандата на Скопие, защото ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ние да ги спрем за ЕС би било в историята след това записано, че по това време , когато всичките 27 страни в Брюксел са ги подкрепили, България точно ги е спряла. И това е апел към тях. Огромни усилия положихме до тук. Нашата позиция от първия ден до сега е ясна - изключително важно е да бъдат приети в ЕС. Изключително важно е обаче те да разберат, че зависи от тях си и че не може за наша сметка това да се случи - прекроявайки историята. За това ние сме дали нашите права на Комисията и ден по-рано, ако се разберат - добре, ако не ще чакаме да видим техните реакции», заяви Борисов.

Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Тези хора се подиграват с нас и печелят време разигравайки ни. Поредната среща на Комисията е насрочена на 15, един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението. Другото, което коментирахме е, че за нас добрият вариант е да няма разделение между Албания и Македония, защото за нас това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се придвижват за членство в НАТО и ЕС.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония, но тази подкрепа никога не е била безусловна. Много пъти сме го изразявали, на всички съвети и сега на последния Европейски съвет, по настояване на България, се включи изпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники