Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Под 10% от капацитета на бежанските центрове в България е запълнен

Под 10% от капацитета на бежанските центрове в България е запълненснимка: dnevnik.bg

Девет процента от капацитета на бежанските центрове в България е запълнен и в тях са настанени 454 души, обяви Димитър Киров, директор Дирекция "Качество на процедурата за международна закрила" към Държавната агенция за бежанците, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му тенденциите сочат, че не се очаква засилен миграционен процес към страната, доказвали го и подадените молби за международна закрила през тази година. "През 2019 г. продължава тенденцията от миналата година към намаляване на чужденците, които подават молби за международна закрила", коментира той.

От началото на годината броят на подадените молби е 1870, като за миналата година техният брой е бил 2563. Общият капацитет за настаняване в териториалните поделения на агенцията е предвиден за 5160 души с възможност да бъде увеличен до 6 хил. места за настаняване.

"Към настоящия момент с оглед на спокойната миграционна обстановка и малкия брой подадени молби за закрила подобни мерки за увеличаване на местата не се предвиждат. На национално ниво има приети планове за действие в кризисни ситуации. Към настоящия момент миграционната обстановка в страната е спокойна и не се предвижда въвеждането на такива планове", обясни той.

Димитър Киров добави още, че срокът, в който Държавната агенция за бежанците трябва да се произнесе за поискана международна закрила, е шест месеца. Освен подслон, храна и здравно осигуряване агенцията осигурява на бежанците и курсове по български език, работа с медиатори и достъп до бюрото по труда, каза още той.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.