Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът подписа указа за Гешев

Президентът подписа указа за Гешев

Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, като обаче очаква от него конкретни резултати и започва дебат за промени в Конституцията, които да засегнат структурата на държавното обвинение. Това стана ясно от изказване на държавния глава.

По-рано днес той прие избрания за главен прокурор. ВСС на два пъти подкрепи Гешев, като Радев един път върна процедурата с мотива, че не е имало реално състезание.

Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна президентът да наруши конституцията, заяви президентът.

Той съобщи, че по време на срещата си с Гешев е изразил своите „очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, която се отнася еднакво към всички нарушители на закона – без оглед на социалното положение, политическата принадлежност и участието във властта”.

Радев даде и конкретни примери за случаи, по които иска да види развитие – за корупцията по високите етажи, офшорните сметки на политици и магистрати, „Апартамент гейт”, БАБХ и съмненията за злоупотреби с мобилните инсинератори, безобразното качество на ремонтите на инфраструктурата, както и грабежът на КТБ. „Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор”, подчерта президентът.

Ще има промени

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова и обществото е особено чувствително към тази процедура. Въпросът е в цялостния модел на ПРБ, в нейното устройство и функции, за мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 г., но нейната обществена значимост е особено актуална днес”, заяви Румен Радев.

Той обяви, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията, за който кани парии, академичната общност, професионалните организации и гражданския сектор.

„От ефективността на реформата в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено управление и просперираща обществена среда”, категоричен беше президентът.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Преди това се очаква той да бъде избран за председател на антикорупционната комисия - пост, за който беше предложен миналата седмица от партиите в управляващата коалиция - ГЕРБ, "Атака" и ВМРО. Третата партия от "Обединени патриоти" - НФСБ, по-късно подкрепи кандидатурата му след среща с Цацаров. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники