Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов: „Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток“

Бойко Борисов: „Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток“

В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по откриване на газопровода „Турски поток“

Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време, – отбеляза премиерът Борисов, след като по-рано през деня се проведе Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Именно в този ден бяха набелязани действия – не думи, а действия, които да оставят България в картата на газоразпределителната система на Европа и стратегическото положение. Най-важното, което хората най-първо ще усетят е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи за падане на визите за България, вече се работи активно.

Попитан от медиите за обстановката в Близкия Изток, българският премиер заяви, че подкрепя мира и дипломатическите решения. По думите му е важно да не загиват невинни хора и военните конфликти да не продължават.

Мирът за региона е изключително важен и само носи просперитет. Страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава. Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

По рано, на срещата си с турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Бойко Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и определи като ключово прилагането на съвместната Декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016 г.

Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет, изтъкна още по време на срещата премиерът Борисов.

Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, енергетиката, селското стопанство. Поех ангажимент както ГКПП Калотина оширяваме, да оширим ГКПП Андреево, Лесово, заяви премиерът Бойко Борисов.

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря в Истанбул – Реджеп Ердоган, Владимир Путин и Александър Вучич – министър-председателят отбеляза:

Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, в която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники