Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов обсъди инициативата „Три морета“ със зам.-държавния секретар на САЩ

Борисов обсъди инициативата „Три морета“ със зам.-държавния секретар на САЩ

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата разговаряха в Блед преди началото на стратегическия форум. Борисов и Бойс обсъдиха инициативата „Три морета“, в която участва България заедно с още 11 европейски държави.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област. Българският министър-председател посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19“, акцентира още Борисов по време на срещата си с Матю Бойс. Министър-председателят изтъкна, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ. Премиерът Борисов даде висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов добави, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции.

В рамките на срещата бяха обсъдени още теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.