Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов се зае и с проблема с мъртвите делфини

Бойко БорисовБойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов ще съдейства за решаването на проблема с огромния брой мъртви малки делфини по българското Черноморие, който се повтаря за втора поредна година през летния сезон.

След рекорден брой мъртви китоподобни последния уикенд еколози предупредиха, че става дума за изключително сериозен проблем. В същото време отговорните институции до последно твърдяха, че броят им е в нормата и акцентират на мерки за тяхното преброяване и събиране вместо на превенцията.

В личен разговор по телефона, в който Атанас Русев от "Да запазим Корал" е обяснил на министър-председателя за проблема, Борисов е обещал да помогне за решаването му и е поканил всички отговорни институции да присъстват на среща още утре. Това потвърди за "Дневник" Русев, който миналата година организира независимо преброяване на мъртвите делфинчета и разследване за причините за масовото им измиране, а тази година май месец предупреди, че тенденцията ще се повтори и вероятно ще бъде много по-сериозна.

"До този момент единственият човек който реагира мигновено, беше премиерът. За което искрено му благодарим! Целта е повече да няма мъртви делфини в Черно море", написа Русев на фейсбук страницата "За делфините" в сряда.

От "Да запазим Корал" и "Зелени Балкани" настояват институциите да се справят с причините на проблема, а именно незаконния улов на бракониери със стотици километри дължина дънни мрежи за калкан, които стоят целогодишно навътре в Черно море и в които се заплитат малките делфини и умират.

Бракониерите периодично чистят мрежите си от закачилите се делфинчета, често за целта режат перките им. "Едва 5-10% от тях биват изхвърлени на брега заради морски течения и ветрове, така ние разбираме, че навътре има хиляди трупчета, които се разлагат до 15 дни", разказа Русев. Последната вълна от мъртви делфинчета от последните седмици, които стигнаха почти до 100, според Русев се дължи на бракониерство в български води, защото всички трупове на делфини са само на няколко дни. Той допусна, че навътре в морето има хиляди умрели делфини.

Преди ден от сдружението се срещнаха и с представители на МОСВ без присъствието на министър или заместник-министър, на която експертите от ведомството са обещали, че ще запознаят отговорните екоинспекции с информацията, която са получили, и са обяснили, че работят по наредба, която урежда преброяването и събирането на мъртвите делфини от плажната ивица. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.