Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

12 млн. фалшиви евро открити в язовир

12 млн. фалшиви евро открити в язовир

Листове с напечатани неистински банкноти евро на обща стойност 12 млн. евро съхнат в момента в заседателната зала на полицията в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Това е част от откритите преди три дни количества фалшиви евро, друга част - пачки с банкноти от по 500 евро бяха представени на брифинг на Апелативна прокуратура днес в Пловдив в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров.

Общо 14 млн. в готов вид и заготовки са откритите количества, които водят следи към разкрита вече печатница в Първомай. Срещу нейния собственик Петър Петров - Растера, вече приключи дело на първа инстанция с присъда от 6 години. По всичко личи, че откритите в много бърз срок след сигнал фалшиви евро са свързани с тази печатница, защото и на откритите там, и на тези сега банкноти има една и съща грешка - в картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров - Атон.

12-те милиона фалшиви евро, които в момента съхнат, са извадени от язовир "Мечка" до първомайското село Леново от водолази. Представените днес на брифинга копюри са от този " транш" и, както отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров, качеството им наистина е на висота - те просто приличат на употребявани банкноти.

"Това е третата стъпка от процес, който се развива успешно от месеци”, каза главният прокурор и припомни два " удара", при които са разбити печатница в Свищовско през април и печатница в Пловдив през октомври тази година. Качеството на печатаните у нас фалшиви евро е много високо, цитира той оценка на експерти от Европол, с чието сътрудничество са осъществени операциите.

По скалата на Световната банка за неистински банкноти, при най- висока оценка 10, откритите у нас са 9, 7.

"Последната акция е извършена за много кратко време, каза апелативният прокурор Иван Даскалов, от получаването на сигнала до арестите са минали точно три дни.

По думите на Цацаров, задържаното при тази акция количество - общо около 14 млн. фалшиви евро, листове и заготовки е най-голямото досега. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.